Кое ниво на pH е най-добро?

Може би се питате, кое е най-доброто ниво на pH за интимен хигиенен продукт. Да използвате ли продукт с алкално, неутрално или кисело pH? Често ни задават този въпрос. Тук нашите специалисти отговарят на вашите въпроси.

 

Какво е pH?
Какво се има предвид, когато говорим за неутрално, кисело или физиологично pH?
pH (показател за концентрацията на водородните йони) измерва колко кисела или алкална е субстанцията.
Скалата на pH варира от 1 до 14:

 • По-малко от 7: кисела
 • Равна на 7: неутрална
 • По-голямо от 7: алкална или основна

 poza7

  • Физиологичното pH е нормалното ниво на pH за дадена част на тялото. Продукт с физиологично pH има стойност на pH, близка до тази на зоната, за която е предназначен.

  Какво pH да изберете за интимен хигиенен продукт?
  Гениталната област има две отделни зони, всяка от които е уникална.Вагиналната област е вътрешна, и вулва – перианална област е външна

 Вътрешна генитална област : вагинална кухина

Нивото на pH  на интимните хигиенни продукти не оказва влияние върху pH на вагината защото :

 • Влагалището само контролира нивото на киселинност.
 • Интимните хигиенни продукти се използват външно. Поради тази причина те са в ограничен контакт с вагиналната кухина

Външна генитална област: вулва и перианална зона
Средната стойност на pH е между 4.8 и 8, в зависимост от това дали зоната е лигавица или кожа. По отношение на останалата част на тялото, тази зона се саморегулира като поддържа pH на физиологично ниво.

 

За да се определи най-доброто ниво на pH за интимен хигиенен продукт, трябва да се разгледат две ситуации:

 • През повечето време, средното физиологично ниво на pH за тази част на тялото е малко по-кисело спрямо други зони. Продукти с ниво на pH между 4.5 и 8-9 следователно са подходящи. Това също е вярно и когато измиваме останалата част на тялото – продуктите извън тези граници може да са твърде груби за кожата и лигавицата.

 

 • При микози, най-честото заболяване, засягащо областта на външните гениталии, се препоръчва неутрално или слабо алкално pH между 7 и 9. Това спомага да се предотврати развитието на гъбички, които се възпроизвеждат по-бързо в кисела среда.

Почистващите продукти от серията Сафорел имат pH = 8. Поради това те са подходящи за ежедневна употреба и за подпомагане лечението при микози. Две проучвания, извършени от INSERM в гр.Лил (Франция), показват, че използването на интимен гел Сафорел всеки ден за дълъг период от време поддържа нивата на pH на вулвата и влагалището и баланса на вагиналната флора.

.

 poza8