Сухота в интимните зони

Сухотата може да доведе до инфекции на вулвата и вагината и да влияе по време на полов акт. Подходящите интимни хигиенни продукти могат да помогнат за намаляване на този проблем.

Широко разпространено явление

Една от всеки пет жени се оплаква от сухота в интимните зони* , но всяка жена е изложена на риск от този проблем по време на своя живот. Гинеколозите могат да идентифицират източника на проблема и знаят колко е важно да се избере подходящ интимен хигиенен продукт.

 

Хормонални промени

Естрогенът е от съществено значение за еластичността и хидратацията на вагиналната лигавица.Хормоналните промени могат да доведат до сухота в интимните зони, по-специално в началото на бремеността , по време на кърмене ипрез менопаузата.

Хигиена

Прекомерното измиване на интимните зони може да доведе до дисбаланс на флората на вулвата и вагината, който от своя страна може да причини инфекции (като микоза). Бразилски тип обезкосмяване може да доведе до сухота и дразнене поради откриване на областта на вулвата. Стрес и тютюнопушене също може да са фактори.

Употреба на лекарства

Някои лекарства могат да причинят интимна сухота например антидепресанти, противозачатъчни и т.н.

Решение

Каквато и да е причината и независимо дали симптомите са редки или редовни, интимната хигиена е основна стъпка към намаляване на сухотата. Когато избирате подходящ  интимен хигиенен продукт, се уверете че:

  • Избирате почистващ продукт без сапун с липиднообогатена формула, която помага за поддържане на хидролипидния филм и естествения процес на смазване на интимните зони.
  • Избирате продукт с хидратираща активна съставка.
  • Избягвате продукти с антисептични съставки, тъй като те могат да увредят лигавицата и да унищожат лактобацилите (приятелски бактерии във вагиналната флора) в областта на вулвата в близост до вагиналния отвор. Избирайте нежни продукти.

 

Препоръчваме интензивната хидратираща почистваща грижа Сафорел, специално създадена за сухота в интимните зони. Неговата липиднообогатена формула съдържа натурален екстракт от алое вера, който подпомага хидратацията и успокоява. Със своето леко алкално ph и успокояващ екстракт от репей, този почистващ разтвор е достатъчно нежен за ежедневна употреба.

* Проучване на KY-Louis Harris, Януари 2003г.